Κεικ lamington: Το γλυκο-πειρασμος απο τη μακρινη Αυστραλια!




Από τη Μαρία Καλοπούλου
Ένα κέικ που προέρχεται από την Αυστραλία και συνήθως σερβίρεται σε τετράγωνα κομμάτια. Η βασική συνταγή είναι... κέικ-παντεσπάνι επικαλυμμένο με μία εξωτερική στρώση σάλτσας σοκολάτας (ή μερικές φορές σμέουρων) και πασπαλισμένο με τριμμένη καρύδα. Το λεπτό εξωτερικό μείγμα απορροφάται από το παντεσπάνι, χαρίζοντάς του μία πολύ ιδιαίτερη υφή. Συχνά, γεμίζεται εσωτερικά με μία στρώση κρέμας ή μαρμελάδας φράουλα. Είναι μία γλυκιά νοστιμιά που συνοδεύει το τσάι ή τον καφέ και σερβίρεται από τα πιο ακριβά έως τα πιο τοπικά ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία της Αυστραλίας.

Η ιστορία του αγαπημένου γλυκού στην Αυστραλία που έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο σύμφωνα με τον Maurice French, καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Southern Queensland, ο οποίος έχει εξετάσει το ζήτημα σε βάθος, είναι ότι το lamington πήρε το όνομά του είτε από τον λόρδο Lamington, ο οποίος υπηρέτησε ως κυβερνήτης του Queensland από το 1896 ως το 1901, είτε από σύζυγό του, Lady Lamington.

Η ταυτότητα του εφευρέτη της συνταγής είναι επίσης συζητήσιμη, αν και οι περισσότερες ιστορίες αποδίδουν τη δημιουργία του στον σεφ του λόρδου Lamington, τον Γάλλο Armand Galland. Η επικρατέστερη εκδοχή λέει ότι ο Galland κλήθηκε να σερβίρει κάποιους απροσδόκητους επισκέπτες. Χρησιμοποιώντας μόνο ό,τι είχε, έκοψε σε τετράγωνα κομμάτια ένα παντεσπάνι που του είχε μείνει, τα βούτηξε σε λιωμένη σοκολάτα και τα πασπάλισε με καρύδα. Εντυπωσιασμένοι από τη δημιουργία του Galland, οι φιλοξενούμενοι του Lamington του ζήτησαν τη συνταγή. Αυτή η εκδοχή των γεγονότων αναφέρεται και στα απομνημονεύματα της Lady Lamington. Μάλιστα, αν και η καρύδα δεν ήταν ευρέως γνωστή στην ευρωπαϊκή κουζίνα εκείνη την εποχή, ο Galland τη χρησιμοποιούσε λόγω της συζύγου του, η οποία ήταν από την Ταϊτή, όπου η καρύδα ήταν ένα κοινό συστατικό.

Η πρώτη γνωστή αναφορά του "Lamington cake" εμφανίζεται σε μια εφημερίδα του 1896, η συνταγή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Queensland Country Life το 1900 και σύντομα κατέκτησε και το Σίδνεϊ αλλά και τη Νέα Ζηλανδία το 1902. Ας μην χάνουμε καιρό! Δείτε τη συνταγή και ετοιμάστε το!

Υλικά
  • 8 αβγά
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 400 γρ. καρύδα τριμμένη
  • 600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 300ml κρέμα γάλακτος

Τρόπος παρασκευής

Αναμειγνύουμε τα αβγά με τη ζάχαρη σε μπαιν μαρί για 5-10 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα και να φουσκώσει ελαφρά.
 
Στη συνέχεια, το χτυπάμε σε μίξερ στην υψηλή ταχύτητα για 10 λεπτά ή έως ότου το μείγμα τριπλασιαστεί σε όγκο. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι κάθε φορά.
 
Πριν ρίξουμε την τελευταία κουταλιά αλεύρι, προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο. Ανακατεύουμε καλά.
 
Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και την απλώνουμε σε δύο τετράγωνα ταψάκια (20 εκ.) που τα έχουμε αλείψει ελαφρά με βούτυρο.
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στη μεσαία θέση για περίπου 20 λεπτά. (Χρησιμοποιήστε μία οδοντογλυφίδα, τρυπήστε στο κέντρο, αν βγει καθαρή είναι έτοιμα).
 
Βάζουμε τα δύο ταψάκια σε σχάρα για 10 λεπτά να κρυώσουν και στη συνέχεια αφαιρούμε τα παντεσπάνια και τα αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
 
Ετοιμάζουμε την ganache σοκολάτας: Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Τη βάζουμε μαζί με την κρέμα γάλακτος σε μπαιν μαρί μέχρι να λιώσει και να έχουμε ένα ομοιογενές και λείο μείγμα. (Την κρατάμε ζεστή).
 
Απλώνουμε την τριμμένη καρύδα σε μια φαρδιά πιατέλα ή σε δίσκο. Κόβουμε τα παντεσπάνια σε τετράγωνα των 5 εκ. και χρησιμοποιώντας 2 πιρούνια, βουτάμε κάθε κομμάτι στη σοκολάτα και τινάζουμε ελαφρά για να απομακρυνθεί η περίσσεια επικάλυψης. (Εάν η σοκολάτα αρχίσει να γίνεται σφιχτή, τοποθετούμε το μπολ ξανά στο μπαιν μαρί για 1 λεπτό).
 
Κυλάμε κάθε κομμάτι στην τριμμένη καρύδα και τινάζουμε να φύγει η περίσσεια ποσότητα. Τα αραδιάζουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα, ή ώσπου να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη σοκολάτας.
 
Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και ξηρό μέρος για έως και 3 ημέρες. 


Το διαβάσαμε:https://goo.gl/8FysUi




Τρώγε, για να ζεις και μη ζεις, για να τρως. - Σωκράτης, 469-399 π.Χ.


Το Cook-Kouk by Koukouzelis market δημιουργήθηκε για εσάς , μέσα θα βρείτε δοκιμασμένες συνταγές για φαγητά και γλυκά από την Ζαμπέτα, και όσο μαγειρεύει , εμείς στη Koukouzelis market electric ψάχνουμε και βρίσκουμε τα καλύτερα επώνυμα προϊόντα στις καλύτερες τιμές μόνο για εσάς!






Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας στο ανανεωμένο και διαδραστικό koukouzelis.com.gr , το ηλεκτρονικό κατάστημα μας !


Ευθύμιος
Ευθύμιος

"Στόχος μας είναι να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών μας και οι προσπάθειές μας αυτές έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού. Χαιρόμαστε να κάνουμε τους πελάτες μας ευτυχισμένους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου